Spierpijn of chronische spierklachten worden gekenmerkt door pijnlijke punten in betreffende spier(en). Dit is een zogenaamde ‘spierknoop’ of ‘trigger point’. Door kleine acupunctuurnaaldjes in de zogenaamde trigger points te plaatsen‚ ‘ontlaad’ je als het ware betreffende spier, wat zorgt voor verlichting van de pijn en herstel in normale functionaliteit. Hierdoor kan de spier weer ontspannen en betreffende functie weer uitvoeren. Er wordt gebruikt gemaakt van acupunctuurnaalden, maar Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Acupunctuur heeft invloed op de energiebanen in het lichaam en de naalden worden oppervlakkig in specifieke acupunctuurpunten geplaatst. Bij Dry Needling wordt een spier kort geprikkeld, wat direct effect heeft op vermindering van pijn en daarmee meteen ontspanning oplevert. Dit resulteert dan ook direct in een toename van de beweeglijkheid. Een korte en effectieve therapeutische behandeling dus.

 

Over het algemeen reageren paarden heel goed op de behandeling en nauwelijks op het aanprikken met de naalden. Wanneer de punt van de naald in de spierknoop komt kan dit soms leiden tot een korte aanspanning van de spier. Dit kan aanvoelen als een klein schokje of krampgevoel, maar meteen daarop reageert de spier met ontspanning. Bij de meeste paarden resulteert dit in een algehele ontspanning van het lichaam omdat de spierpijnlijkheden zijn weggewerkt en daarmee de beweeglijkheid van het lichaam is toegenomen.

Meestal is één behandeling voldoende om weer verder te gaan in de training, mits mogelijke veroorzakers weggenomen zijn.